Случаят с разменените бебета в столичната АГ болница Шейново изкара на

...
Случаят с разменените бебета в столичната АГ болница Шейново изкара на
Коментари Харесай

Още едно разменено бебе в родилно

Случаят с разменените бебета в столичната АГ болница „ Шейново ” изкара на показ защитаван в загадка сходен случай и в Дупница. В родилното в града преди 43 години изписват родилка с непознато бебе. Сестра от родилното по простъпка увива при изписването в пелените не сина на родилката, а друго момченце.

Случаят в Дупница до момента е бил защитаван в загадка. Сега абсурдът с разменените бебета в София предизвика майката на бебето, сестрата от родилно поделение М.

Иванова и акушерката Л. Ш. да опишат историята.

„ Трябваше да раздаваме на родилките бебетата за кърмене, млада майка си изиска бебето, аз бях втора промяна, първата промяна си беше отишла. Когато потеглих да взема бебето от креватчето му, се вцепених, то беше празно, а на изписаната по време на първата промяна родилка момченцето си беше в креватчето.

Разбрах за грешката и незабавно уведомих дежурната докторка. Докторката разпореди с кола за спешна помощ незабавно да закарам момченцето му вкъщи и да върнем другото бебенце.

Дадохме на родилката бебето за кърмене  с малко забавяне, само че значимото е, че грешката беше оправена „ на косъм ” в точния момент. Близките на изписаното бебенце, когато отидох в дома им с колата за спешна помощ, даже не бяха разбрали още за грешката и се отнесоха с огромно схващане. Случаят се знаеше единствено от няколко колежки и от фамилията на изписаната родилка.

Грешката с разменените бебета в София доста ме натъжи за дечицата и майките им, само че не съм сигурна дали е неточност на екипа, знам, че се води следствие. Моля се в тези светли дни, в които би трябвало да се случват единствено хубави неща, двете бебенца да се върнат живи и здрави час по-скоро при същинските им майки ”, описа пред struma.bg. акушерката Л. Ш.

“Когато се прибрах вкъщи с бебето от родилно, отидох първо до банята и тоалетната, бебето го поеха двете баби. Докато съм била в банята, пред нас е спряла кола за спешна помощ, акушерката Л. Ш. с моя наследник на ръце е обяснила на майка ми и свекърва ми за станалата неточност и е дала сина ми на тях, а другото момченце върнала в родилното.

Цялата ми фамилия знае за размяната на бебетата. Аз си познавах бебето, крепко, бузесто момченце, с червено  личице, още не бях излязла от банята, щях да го кърмя и тогава щях да видя грешката. Слава на бога, че не изпитах този потрес, за по-малко от час в родилното бяха видели грешката и я поправиха. Късмет, че и другата майка не беше схванала, тъй че без стрес за нас, родилките, се размина тази нелепа неточност.

Днес моят по-малък наследник, който към този момент е женен, и снахата знаят за тази преживелица, която го направи още по-ценен за мен и фамилията ни. Семейството на моята свекърва и завеждащият дълги години родилното в Дупница доктор Китов бяха доста близки и разбрах, че отговорните за случая с разменените бебета са били уволнени и осъдени незабавно.

Много се развълнувах за разменените бебета в София и се апелирам час по-скоро да се върнат при биологичните им родители. Така е редно, родителите изживяват доста огромен потрес сега, това не би трябвало да продължава. Изцяло съм съпричастна на двете майки “, описа майката А.И. за случая в Дупница през 80-те години.

За случая с разменените бебета в Дупница си спомня и някогашната сестра в родилно поделение, в този момент пенсионерка, М. Иванова, която повече от 40 години се е грижила за бебетата в родилно.

„ За всичките ми години работа в родилното в Дупница това беше единственият случай на замяна на бебета, през 80-те години нямаше съвременни телефони да разсейват сестрите, даже повикванията ни на служебния телефон бяха лимитирани, бяхме доста виновни за бебетата и родилките. Колежката, която позволи грешката, беше доста уплашена от случилото се, само че беше доста добра и опитна  сестра.

Едно разпръскване и факт, разменяне на децата. Никой тогава с изключение на нас в родилно не разбра за грешката и нея коментирахме, с цел да не се всява суматоха. На бял свят я изкара през днешния ден само грешката с разменените бебета в София, които съгласно мен би трябвало час по-скоро да бъдат върнати на същинските им родители ”, сподели сестра Иванова.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР